U suradnji sa stručnim službama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU razvijena je web aplikacija u oblaku za izračun i vizualizaciju indeksa razvijenosti, koju su predstavnici ESCO grupe prezentirali čelnicima Ministarstva na čelu sa ministrom gosp. Tomislavom Tolušićem dana 27. srpnja 2016. godine.

U sklopu ovog projekta izrađen je informacijski sustav "ESTAT Index Razvijenosti", koji je namijenjen za vizualizaciju podataka postojećeg kompozitnog modela indeksa razvijenosti, izračuna novih modela, prikaz podataka iz postojeće ESTAT baze podataka te usporedbu postojećeg i novih modela indeksa razvijenosti.

Aplikacija je izrađena kao rješenje u oblaku sa krajnjim ciljem pružanja stručne pomoći službama Ministarstva u provođenju regionalne politike te provedbe analiza i ocjenu podataka i pokazatelja vezano za kvantifikaciju razvijenosti jedinica lokalne regionalne i lokalne samouprave i gradova u Republici Hrvatskoj. 

Aplikacija ima pregršt funkcija i snažne vizualizacijske mogućnosti kao i potencijal nadogradnje. Korištenjem, pregledom i analizom podataka u ESTAT bazi moguće je provoditi generiranje, zaključivanje i evaluaciju pokazatelja te koristiti izvješća u izradi strateških dokumenata, u cilju apliciranja na EU sredstva, kod strateškog odlučivanja tijela središnje države. 

U konačnici primarni cilj ovog projekta jest pružiti alat stručnjacima kojima će se na temelju odabranih podataka/parametara i preliminarnim analizama olakšati izračun novog indeksa razvijenosti.