Europska investicijska banka i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije organizirali su jednodnevnu konferenciju o pametnim ulaganjima pod nazivom "Investicijska potpora za pametne gradove i otoke u Europi", koja je održana 17. lipnja 2019. godine u Arsenalu. Tijekom desetljeća, broj europskih gradova se povećao, a njihovo je gospodarstvo znatno napredovalo u odnosu na ostatak Europe.

Gradovi su postali središta istinske tržišne konkurencije, trgovine i pružanja vrhunskih usluga. Međutim, gradovi se također suočavaju s teškim izazovima, kao što su socijalna isključenost, smanjenja proračuna i zagađenje okoliša. Predvidljivo povećanje gradskog stanovništva u narednim desetljećima dodatno će naglasiti mogućnosti i izazove kao model uspješne urbane regeneracije.

Konferencija je poticaj za razvoj pametnih gradova i pametnih otoka kroz razgovore s istaknutim stručnjacima, koji detaljno opisuju kako pametna ulaganja mogu odgovoriti na postojeće nedostatke infrastrukture i omogućiti inovativna projektna rješenja.

Na konferenciji je predstavljena nova investicijska platforma za pametne gradove i pametne otoke u Republici Hrvatskoj. Rasprave će također obuhvatiti teme pametnih gradskih inicijativa, investicijskih platformi, financijskih instrumenata, uključujući mogućnost kombiniranja s bespovratnim sredstvima, pripremom projekata, savjetodavnim uslugama, tehničkom pomoći i novim izvorima financiranja.

Predstavnici tvrtke ESCO grupa d.o.o. bila je čast i zadovoljstvo prisustvovati tako važnom događaju, gdje su Hrvatska i Hvar primjeri razvoja pametnih otočnih modela i Blockchain tehnologije.

#Hvar 
#Hrvatska
#IOT 
#EIB 
#BLOCKCHAIN